LIFESTYLE

Η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε πρώτη φορά πως πάσχει από τη νόσο χασιμότο - Τι είναι;

Lifenews

Το αποκάλυψε η ίδια

Σε μια αποκάλυψη για την υγεία της προχώρησε η Κατερίνα Καινούργιου κατά τη διάρκεια της της εκπομπής της "Super Katerina". Με αφορμή την απουσία ενός συνεργάτη της ο οποίος πήγε να κάνει ένα προγραμματισμένο check-up είπε πως πρόσφατα έκανε εξετάσεις και διαγνώστηκε αυτοάνοσο νόσημα και συγκεκριμένα με την πάθηση χασιμότο.

«Εγώ έχω χασιμότο. Δεν είναι κάτι σοβαρό μην αγχώνεστε. Έχει να κάνει με τις ορμόνες. Το ρυθμίζεις, με τον θυρεοειδή έχει σχέση. Είναι όταν πολλές φορές νιώθεις υπερβολική κούραση. Θα το ψάξω. Το έχει πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών. Έχει νομίζω σχέση με το στρες και το άγχος» είπε. 

Τι είναι;
Η νόσος Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, όπου το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα. Το αποτέλεσμα είναι ο θυρεοειδής σταδιακά να καταστρέφεται και να μην μπορεί να παράγει σωστά τις ορμόνες του. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό (1). Εντυπωσιακή είναι η παρατήρηση ότι εννιά στις δέκα περιπτώσεις το Hashimoto εμφανίζεται στις γυναίκες!

Συμπτώματα
Δεδομένου ότι ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ελέγχουν πολλές λειτουργίες του σώματος και τον τρόπο που κατανέμεται η ενέργεια, όταν αυτός υπολειτουργεί, μειώνονται αντίστοιχα και πολλές λειτουργίες στον οργανισμό μας.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην περίπτωση του χασιμότο. Έτσι, ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός, οι ρυθμοί μας πέφτουν και συχνά παρατηρούνται συμπτώματα όπως:

Κόπωση και αδυναμία
Υπνηλία
Αύξηση βάρους
Ευαισθησία στο κρύο
Ξηρό δέρμα και μαλλιά, τριχόπτωση
Μελαγχολία και κατάθλιψη
Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες
Ακανόνιστη ή εκτεταμένη εμμηνορρυσία
Προβλήματα μνήμης
Μειωμένοι καρδιακοί παλμοί
Δυσκοιλιότητα
Πρήξιμο στο λαιμό, τη γλώσσα ή και το πρόσωπο
Εύθραυστα νύχια

READ MORE

LATEST NEWS