ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

Τιβίλουρα: Το ακριβό (και ακριβοθώρητο) σπορ της κυπριακής μυθοπλασίας

Μαρίνος Νομικός

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός

Νέα στήλη από σήμερα και κάθε Σάββατο (και όποτε το επιβάλει η επικαιρότητα) στο lifenewscy για όλους εσάς εκεί έξω που βλέπετε ακόμα κυπριακή τηλεόραση. Και τους πέντε μας!

Επιστρέφω με τηλεοπτική στήλη μετά από δύο χρόνια απουσίας για να βρω την κυπριακή τηλεόραση όπως ακριβώς την άφησα. Τα ίδια πρόσωπα να κάνουν ακριβώς τις ίδιες εκπομπές και με τους ίδιους καλεσμένους (τα πέντε-έξι εγχώρια ανθυποσελέμπριτις στις ψυχαγωγικές, ένας-από-κάθε-κόμμα-και-ο-τηλεθεατής-σε-κώμα στις ενημερωτικές), το φετινό πρόγραμμα ένα καρμπόν (κατά 90%) του περσινού και την κυπριακή παραγωγή να συρρικνώνεται σε βαθμό που σε λίγα χρόνια η μοναδική κυπριακή σειρά της σεζόν θα γυρίζεται σε προστατευόμενη περιοχή σαν τα χελωνάκια της Λάρας.

Το σπορ είναι ακριβό και πλέον δεν πουλάει όπως άλλοτε. Κάτι ξέρουν ο Alpha και το Omega (ειρωνικό, το ξέρω) που δεν έχουν ούτε μία στο πρόγραμμά τους, το Sigma που βάζει κάθε χρόνο όλα τα αυγά του στο καλάθι του ΣΚΑΪ (με πενιχρά αποτελέσματα) ενώ η πρόσφατη “Πεθερά” του έμοιαζε με leftover από το 2003 ή ρωτήστε τον ΑΝΤ1 που έκαψε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στον υπερφιλόδοξο και δαπανηρό “Μελίαρτο” αλλά κι εκείνη την αψυχολόγητη φλόπα “Φρέντο Καπουτσίνο” (που μεταξύ μας έμοιαζε να κόστισε λιγότερο από το ρόφημα του τίτλου). Και η ειρωνεία είναι πως το κανάλι που κάηκε από αυτό ακριβώς το ακριβό σπορ (ή χόμπι αν προτιμάτε) είναι που φέτος έχει δύο κυπριακές σειρές στο πρόγραμμά του, τη σουρεαλιστικά κωμική “Μια φορά κι έναν καιρό” και τη ρετρό δραματική “Σαλώμη”. Όχι πως έχει κι άλλη επιλογή. Σε αντίθεση με Alpha και Omega (αλήθεια, γιατί δεν αξιοποίησε κάποιος αυτόν τον συνδυασμό;) που έχουν από τουλάχιστον δύο ελλαδικά κανάλια ο καθένας και το Sigma που βολεύεται με τα τρίωρα έπη του Ατζούν, ο ΑΝΤ1 διαθέτει μόνο τον συνονόματο Έλληνα αδερφό που ας μην κρυβόμαστε δεν ξεχειλίζει ακριβώς από ελκυστικά -τουλάχιστον για το κυπριακό κοινό- προγράμματα.

Συνεπώς αναγκαστικά καταφεύγει στην κυπριακή παραγωγή, άσχετα αν το παρουσιάζουν ότι το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους. Ποτέ και κανένας. Αυτά περί στήριξης της κυπριακής παραγωγής χρησιμεύουν μόνο για δακρύβρεχτα ποστ στο Facebook. Οι κυπριακές σειρές μυθοπλασίας παραμένουν δαπανηρές όσο κι αν ψαλιδιστεί το μπάτζετ και αν πατώσουν από την αρχή κινδυνεύεις να σου μείνουν αγκωνή τουλάχιστον 40 επεισόδια. Ναι, το ρίσκο είναι μεγάλο όμως αν πιαστεί τα οφέλη είναι πολλαπλά και μεγάλα. Κι από τη στιγμή που το άλλο δημοφιλές, καθημερινό και πολύ φθηνότερο από τη μυθοπλασία είδος, το ριάλιτι, δεν ευδοκιμεί στο νησί λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας (και καλύτερα εδώ που τα λέμε, θυμάται κανείς το “Πρόβα γάμου” ή το “Κάτι ψήνεται αλά κυπριακά”;) η κυπριακή σειρά παραμένει μία ριψοκίνδυνη μεν αλλά αναγκαστική επιλογή γι’ αυτόν που δεν γεμίζει το πρόγραμμά του με ελλαδικά ριάλιτι και talent shows.

Πάντως οι δύο νέες σειρές του ΑΝΤ1 μπήκαν με το δεξί τις δύο πρώτες μέρες προβολής. Το “Μια φορά κι έναν καιρό” που σηματοδότησε την επιστροφή του Λώρη Λοϊζίδη στο γνώριμο τερέν της σουρεαλιστικής κωμωδίας (μετά τον πιο ρεαλιστικό και προσγειωμένο “Μελίαρτο”) έκανε 22,8% (32,2% στο δυναμικό) στην πρεμιέρα και κρατήθηκε το ίδιο ψηλά και την Τρίτη (24,2% και 32,5% αντίστοιχα). Εξίσου καλά πήγε και η “Σαλώμη”, ένα ερωτικό, αισθηματικό δράμα με φόντο την Κύπρο των 80s στο σενάριο της οποίας συμμετέχει και ο Ντίνος Οδυσσέως, με 22,5% (δυναμικό 23,6%) στην πρεμιέρα και 19,5% και 23,4% αντίστοιχα στην Τρίτη. Βέβαια τα νούμερα μπορεί να είναι ενθαρρυντικά αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο παράγοντες. Πρώτον, έπαιξαν τελείως μόνες τους καθώς δεν υπάρχει τίποτα απολύτως απέναντι, συνεπώς τα νούμερα δεν είναι αντιπροσωπευτικά. Και δεύτερον, όσον αφορά τον Λώρη και ο “Μελίαρτος” έτσι ξεκίνησε όμως στην πορεία έπεσε πολύ και κόπηκε πρόωρα.

Το πεδίο είναι ρευστό, η τηλεθέαση έχει συρρικνωθεί με ολόκληρες δημογραφικές κατηγορίες να έχουν απομακρυνθεί απ’ την τηλεόραση (ξέρετε κανέναν κάτω από 30 που βλέπει συστηματικά;), τα κόστη έχουν ανέβει σε απαγορευτικά επίπεδα και ακόμα και τα κάποτε σιγουράκια (Λώρης, Αρτεμίου, Τσιάκκας, Οδυσσέως) δεν διασφαλίζουν πια την πολυπόθητη επιτυχία και εμπεριέχουν τεράστιο ρίσκο. Πάντως το γεγονός ότι οι δύο σειρές έπιασαν από νωρίς στασίδι (επίσης κάτι πρωτόγνωρο για τον Λώρη που δεν εμφανιζόταν στα Δευτερότριτα νωρίτερα από τα τέλη Οκτωβρίου) και ότι θα έχουν απέναντι κυρίως ριάλιτι και talent shows και από σειρές μόνο τα blockbusters του Alpha στη δεύτερη σεζόν τους, ίσως και να ωφελήσουν τις παραγωγές του ΑΝΤ1. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα θα είναι καταστροφικά για την κυπριακή μυθοπλασία.

 

 

READ MORE

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

LATEST NEWS